De intra communitaire levering

Als u zaken doet met andere ondernemers in het buitenland, dan heeft u waarschijnlijk wel eens van de intracommunautaire levering gehoord. Hiermee kunt u gemakkelijk zaken doen met het buitenland. De BTW hoeft u niet te rekenen, deze wordt in het land van de afnemer betaald. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u nog niet van deze term gehoord hebt. In dit artikel iets meer duidelijkheid over deze vorm van leveren.

Leveren aan andere ondernemers

btw berekenenLet wel op! Op deze manier leveren is enkel van toepassing als u zaken doet met andere ondernemers in het buitenland. Als u diensten naar het buitenland heeft geleverd, dan kunt u in uw boekhoud pakket aangeven dat het gaat om een dergelijke levering. Belangrijk is om dit goed aan te geven. Bij uw uitdraai voor de BTW aangifte is het namelijk zeer belangrijk om hier een onderscheid in te maken. U moet namelijk apart aangeven dat het gaat om deze levering. U heeft van uw klant het BTW nummer nodig. Dit nummer is nodig voor de intracommunautaire levering. Vraag dit dus altijd op voordat u zaken gaat doen.

In het online register kunt u vervolgens controleren of dit BTW nummer kloppend is. Dat kan met deze tool.  Het nummer moet dus kloppen met de gegevens van de klant. Controleer dit goed, als dit namelijk niet klopt dat raden wij sterk af of zaken met de deze klant te doen!

BTW aangifte doen

Als u de factuur op gaat maken dan is het zaak om daar op aan te geven dat het een communautaire levering betreft ook dient het BTW nummer op de factuur te zijn opgenomen. Tijdens de BTW aangifte moet u een apart formulier invullen waarin u de prestaties met het buitenland opgeeft. Ook hier zijn de BTW nummers voor nodig. Uw boekhoudpakket zal hier vaak een uitdraai van kunnen maken. Informeer bij uw leverancier naar deze mogelijkheden.

Alhoewel u natuurlijk alle gegevens van uw klant controleert, kan het altijd zo zijn dat een klant de rekeningen niet betaald. Ook hier zijn oplossingen voor. De regels voor incasso zijn in Europa namelijk grotendeels gelijk.